effektboks

I B-studio har vi en effektboks som kan brukes til mye morsomt!

Digas lar oss desverre ikke gjøre alle de lydmessige krumspringene vi kunne ønske oss, og da er det greit å ha en effektboks å ty til.

Effektboksen vi har, en Lexicon 300, kan brukes til mye artig, men det som er mest aktuelt i en vanlig radio-situasjon er pitch-endring av stemmer (for anonymisering av spesielle gjester, innspilling av hørespill så flere kan spille den samme rollen, bla.), romklang (så lyden ikke høres så tørr ut når man spiller inn sang og annen live-musikk) og andre, fiffige effekter som gir oss litt mer enn den vanlige studio-lyden.

Slik ser effektboksen ut:

Boksen er enkel å bruke, og det skjer lite galt om man eksperimenterer med den.

Effektboksen fungerer slik at man ber miksebordet om å sende lyden fra hver stripe/linje/mikrofon individuelt inn til effektboksen, og at den endrede lyden kommer tilbake igjen på en egen spak.

Effektboksen ligger som Input 2 på spak nummer fire på den høyre siden av miksebordet, der Jingle-spaken ligger som Input 1.

Slik skal det se ut når Input 2 står inne på den rette spaken:

For at man skal få lyden fra klangboksen må man altså:

Det er likevel litt til som skal til for at man får morsomme effekter på stemmen sin. Man må velge hvilke mikrofoner som skal sende lyd til effektboksen, og hvor mye.

Dette er heller ikke så vanskelig, men det må gjøres:

Her befinner de aktuelle aux-innstillingene seg.

Etter at man har gjort disse tingene, kan man boltre seg rundt på selve effektboksen for å velge hvilken effekt man vil bruke. Man blar rundt i listen over effekter ved å skru på den største knotten, som står til høyre, rett ved Power-knappen til effektboksen.

For å bekrefte ønsket effekt, trykker man denne inn. (Fiffig; den er både knapp og knott på en gang!) De andre skruknottene på effektboksen svarer til forskjellige måter å endre effektene på; dette er avhengig av hvilken effekt man har valgt.

En morsom effekt man kan pusle med for å se hvor stor forskjell effektboksen kan utgjøre, er «Voices of Evil». Veldig, veldig gøy!

Det er selvfølgelig lov til å spørre en tekniker om hjelp.


hei · planer nova text/plain